Skip Navigation LinksНачало > Справки > Личен състав > Публикации на автор
Научни приноси на гл. ас. д-р Мирослава Забуртова
Дисертация д-р
1 Мирослава Петрова Забуртова, Формиране на кулинарния вкус в Р. Корея, СУ "Св. Климент Охридски", Ръководител:Яна Манчева 2020
2 Мирослава Петрова Забуртова, Формиране на кулинарния вкус в Република Корея, СУ "Св. Климент Охридски", Ръководител:доц. д-р Яна Красимирова Манчева 2018
Научен проект
1 Мирослава Забуртова, 20th Jubilee International Conference of the Center for Korean Studies Sofia University “St. Kliment Ohridski”. In the Focus of Korean Language, Culture and Society – 20 years of Tradition in the Center for Korean Studies at Sofia University., Член, AKSE 2023
2 Мирослава Забуртова, Стратегия за развитие на източните специалности – Кореистика, Японистика, Китаистика: Проблеми на младото поколение в България, Корея, Япония и Китай – съпоставка, общи тенденции, перспективи и възможни решения., Ръководител, , Номер на договора:80-19-94/16.04.2020 2020
3 Мирослава Забуртова, Изграждане на обща образователно-изследователска система, с цел установяване и разпространение на Кореистиката в Източна Европа., Член, Академията по Кореистика 2015
Статия в научно списание
Райна Бенева, Мирослава Забуртова, Яница Иванова, Яна Манчева, Бойко Павлов, Спас Рангелов, Ким Со Йънг, Ирина Сотирова, Транскрипция на корейските имена и думи в български текстове, Електронно списание Манас , том:4, брой:1, 2018, ISSN (online):2367-6256, Ref 2018
Статия в сборник (на конференция и др.)
1 Мирослава Забуртова, Употреба на традиционното в съвременната к-поп музика и танци: Проявления на националното тяло., In the Focus of Korean Language, Culture and Society, editor/s:Aneta Dimitrova, Yana Mancheva, Publisher:St. Kliment Ohridski University Press, 2023, pages:136-152, ISBN:978-954-07-5781-0 2023
2 Miroslava Zaburtova, K-Foreigners in the Era of Multiculturalism, Globalization in Korea, editor/s:Svetla Karteva-Dancheva, Kim So Young, Publisher:St. Kliment Ohridski University Press, 2020, pages:152-162, ISBN:978-954-07-5006-4 2020
3 Miroslava Zaburtova, On Flowers, Forest and Life - A Look at the Art and the Words of Choi Jeong-hwa 최정화, Korean Peninsula- Traditions, Culture, Historical perspectives, editor/s:Svetla Karteva-Dancheva, Kim So Young, Publisher:St. Kliment Ohridski University Press, 2019, pages:227-235, ISBN:ISBN 978-954-07-4697-5 2019
4 Miroslava Zaburtova, Korean, Japanese, or Chinese - a Korean Take on a Few Dishes from the Chinese and Japanese Cuisines, Korean Society Today, 2018, стр.:101-108 2018
5 Мирослава Забуртова, Kimchiology – отвъд ореола на една кулинарна икона. In: On Religious and Cultural Contents in Korea and Bulgaria, On Religious and Cultural Contents in Korea and Bulgaria, 2017, стр.:127-138 2017
6 Miroslava Zaburtova, Perspective of Using Hybrid Teaching Model for Korean Language at Sofia University. 소피아대학교 한국어 수업에 “하이브리드 학습” 교수 방식 접목 방안., Korea and Eastern Europe: Exploring the Past, 2017, стр.:192-200 2017
7 Miroslava Zaburtova, Eat instead of me: Mogbang - the New Form of Inteaction trough Food, Korean Historical and Cultural Trends, 2016, стр.:212-219 2016
8 Мирослава Забуртова, Райна Бенева, Яна Манчева, Александър Федотов - сред текстове и образи, Луна, бамбук и огледало - изтоковедски изследвания: Юбилеен сборник по случай 60 годишнината на проф. дфн Александър Федотов, 2016, стр.:5-22, ISBN:978-06-03-1956-60 2016
9 Мирослава Забуртова, Ролята на националните кампании за конструиране на национална идентичност и формиране на кулинарния вкус в съвременна Корея, International Conference on Korean Studies "Outlining Korean Society", 2014, стр.:282-294 2014
10 Miroslava Zaburtova, Comfort Food in Korea: in the Context of Sharing Food, Korea - from Tradition to Modernity, 2013 2013
11 Yana Mancheva, Miroslava Zaburtova, Some aspects of mimetic words in Korean language and culture, Korea as Crossroad of Asia, 2012, стр.:94-104, ISBN:978-954-394-097-6 2012
12 Мирослава Забуртова, История на заведенията в Корея - формиране на кулинарния вкус, Корейско-български политически форум 2010, 2011, стр.:79-0 2011
13 Мирослава Забуртова, Исторически сведения за земеделието на Корейския полуостров през периода на Трите кралства. , Корея и Азия, 2010, стр.:197-0 2010
14 Мирослава Забуртова, 한국어 교육에서 토의와 토론의 필요성. Hangugo kyougeso toiwa toronye piryosong., Ceesok Journal of Korean Studies, vol.II. , 2010, стр.:69-75 2010
15 Мирослава Забуртова, Корейската храна – предпочитано средство за популяризиране на корейската култура. , Корея-сърцето на Азия, 2007, стр.:117-122 2007
16 Мирослава Димитрова, Културата на хранене- ключ към разбиране на корейското общество. , 10 години специалност кореистика в СУ “Св. Климент Охридски”: юбилеен сборник. , 2005, стр.:127-135 2005
17 Мирослава Димитрова, Някои проблеми на съвременното корейско общество, Студии по кореистика: Книга 7, 2003, стр.:82-87 2003
Студия в сборник (на конференция и др.)
Яна Манчева, Мирослава Забуртова, Конфуцианството в Корея, Религиите в Корея - традиция, модернизация и глобализация, издателство:УИ "Св. Климент Охридски", 2022, стр.:115-139, ISBN:978-954-07-5558-8 2022
Участие в конференция
1 Присъствие, Мирослава Забуртова, Употреба на традиционното в съвременната к-поп музика и танци: Проявления на националното тяло. 2023
2 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, Социалните предизвикателства пред образователната система в Южна Корея. 2021
3 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, K-Foreigners in the Era of Multiculturalism. 2020
4 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, On Flowers, Forest and Life - A Look at the Art and the Words of Choi Jeong-hwa최정화 2019
5 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, Korean, Japanese, or Chinese - a Korean Take on a Few Dishes from the Chinese and Japanese Cuisines 2018
6 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, Kimchiology – отвъд ореола на една кулинарна икона. In: On Religious and Cultural Contents in Korea and Bulgaria 2017
7 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, Perspective of Using Hybrid Teaching Model for Korean Language at Sofia University. 소피아대학교 한국어 수업에 “하이브리드 학습” 교수 방식 접목 방안. 2017
8 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, Eat instead of me: Mogbang – the New Form of Interaction through Food. 2016
9 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, Ролята на националните кампании за конструиране на национална идентичност и формиране на кулинарния вкус в съвременна Корея 2014
10 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, Comfort Food in Korea: in the Context of Sharing Food 2013
11 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, Някои аспекти на подражателните думи в корейския език и култура 2013
12 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, Исторически сведения за земеделието на Корейския полуостров през периода на Трите кралства. 2010
13 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, 한국어 교육에서 토의와 토론의 필요성. Hangugo kyougeso toiwa toronye piryosong 2010
14 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, История на заведенията в Корея - формиране на кулинарния вкус. 2010
15 Секционен доклад, Мирослава Димитрова, Корейската храна – предпочитано средство за популяризиране на корейската култура 2007
16 Секционен доклад, Мирослава Димитрова, Културата на хранене- ключ към разбиране на корейското общество. 2005
17 Секционен доклад, Мирослава Забуртова, Някои проблеми на съвременното корейско общество. 2002
Участие в редколегия
1 Мирослава Забуртова, Практическа корейска граматика II, Участие в редколегия 2017
2 Мирослава Забуртова, Практическа корейска граматика I, Участие в редколегия 2016