Skip Navigation LinksНачало > Справки > Личен състав > Публикации на автор
Научни приноси на доц. д-р Стефка Антонова-Николова
Книга
Антонова-Николова С., И. Иванова, Биология на стрептомицетите-продуценти на антибиотици, ”Св. Кл. Охридски”, София, Ref, Рецензирано 1999
Научен проект
1 Стефка Антонова-Николова, Оптимизиране на протокол за ARDRA-анализ с цел вътревидово типизиране на естествени изолати на вид A. ferrooxidans. , Ръководител, СУ, Номер на договора:113/2013г. 2013
2 Стефка Антонова-Николова, Микробно разнообразие в българската пещера Магурата и опазване на уникалните скални рисунки, р-л доц. д-р Венета Грудева, срок: , Член, МОН, Номер на договора:БУ-2010 2010
3 Стефка Антонова-Николова, Проучване на технологичния потенциал на млечно кисели изолати от български кисели теста като стартерни култури за производството на ръжен хляб, Ръководител, СУ, Номер на договора:29/2010г 2010
4 Стефка Антонова-Николова, “Проучване на биоразнообразието и технологично значимите свойства на млечно киселата микрофлора на български ръжени кисели теста” , Ръководител, СУ, Номер на договора:156/2009г 2009
5 Стефка Антонова-Николова, Проучване на микрофлората на естествено ферментирани трайни месни продукти и изолиране на микрококи и млечно кисели бактерии от тях. , Ръководител, СУ, Номер на договора:120/2008г. 2008
6 Стефка Антонова-Николова, Проучване на пробиотичния потенциал на млечно кисели изолати от български кисели ръжени теста. , Ръководител, СУ, Номер на договора:128/2007г. 2007
7 Стефка Антонова-Николова, Study of antimicrobial and hypoallergenic products of lactic acid bacteria , Член, NATO SfP, Номер на договора:SEE-ERA NET 04215NG 2006
8 Стефка Антонова-Николова, Антимикробна активност на млечно кисели бактерии от кисели ръжени теста.Изолиране и охарактеризиране на биоактивни субстанции. , Ръководител, СУ, Номер на договора:47/2006г. 2006
9 Стефка Антонова-Николова, Joint Research Project “Biological activities of Bulgarian and Turkish medicinal plants” , Член, 2003
Научно ръководство
1 Стефка Антонова-Николова, Проучвания върху микрофлората на български ръжени кисели теста. , СУ дисертация д-р:Гергана Стоянова Добрева 2011
2 Стефка Антонова-Николова, Искра Иванова, Проучвания върху микрофлората на традиционни месни продукти от Балканския регион, СУ дисертация д-р:Сашо Спасе Стояновски 2011
3 Стефка Антонова-Николова, Биологична характеристика на млечно кисели изолати от сурово пушени колбаси, дипломна работа:Звезделина Алексиева, фак. No 38667, 2010
4 Стефка Антонова-Николова, Характеристика на коагулазо-отрицателни микрококи, изолирани от сурово-сушени колбаси. , дипломна работа:Нина Данилова Иванова, фак. № 38677 2010
5 Стефка Антонова-Николова, Сравнително изследване на микрофлората на два типа Панагюрска луканка, произведена във фирма Тандем., дипломна работа:Ирена Панайотова Димитрова, фак. Nо 38539 2009
6 Стефка Антонова-Николова, Алкална фосфатаза от Streptomyces chromofuslus 34-1., СУ дипломна работа:Калина Господинова Тенева 2008
7 Стефка Антонова-Николова, Микрофлора на зърно и млпродукти в процеса на зърнопроизводството., СУ дипломна работа:Пламен Николаев Балашов, фак. Nо 31555 2007
8 Стефка Антонова-Николова, Микрофлора на кисели теста и характеристика на млечно кисели изолати от тях., СУ дипломна работа:Атидже Незим Мехмед. фак. Nо 38391 2007
9 Стефка Антонова-Николова, Микрофлора на спонтанна нахутова ферментация и идентифициране на аеробни микроорганизми, изолирани от активна нахутова мая. , дипломна работа:Гергана Стефанова Стойкова, фак. Nо 59-М. 2003
10 Стефка Антонова-Николова, Проучвания върху протеазния комплекс при различни стрептомицети., дипломна работа:Петя Стоянова Ангелова, фак. Nо 9265 2002
11 Стефка Антонова-Николова, Влияние на условията на съхраняване върху маслено кисели бактерии, изолирани при спонтанна нахутова ферментация., СУ дипломна работа:Цветомира Валентонова Калчева, фак. Nо 9133, 2000
12 Стефка Антонова-Николова, Сравняване на ензимите от антиоксидантната защитна система при два стрептомицетни щама., СУ дипломна работа:Елина Георгиева Георгиева, фак. Nо 9129 2000
13 Стефка Антонова-Николова, Влияние на калциевите йони и продуцирания от Streptomyces albogriseolus 444 антибиотик Пандавир върху морфолого-физиологичните характеристики на щама и неговия ниско продуктивен вариант. , СУ дипломна работа:Иван Кирилов Стоянов, фак. Nо 7857, 1996
Статия в научно списание
1 S.Stoyanovski, Z.Gakovski, S. Antonova-Nikolova, N. Kirilov, I. Ivanova, T. Tenev, V. Hadjinesheva, API ZYM enzymatic profile of Lactic acid bacteria isolated from tradicional Bulgarian meat product “LUKANKA”., Bulgarian Journal of Agricultural Science,, том:19, брой:2, 2013, стр.:86-89, Ref 2013
2 Йочева Л., И. Панайотова, Антонова-Николова С., Стартерни култури и тяхната роля в производството на сурово сушени колбаси. Част ІІ. , Месо и месни продукти, брой:5, 2011, стр.:31-36, ISSN (print):0861-6655, MSc 2011
3 Добрева-Йосифова Г., Л. Йочева, С. Данова, Антонова-Николова С., Киселите закваски в производството на ръжени и ръжено-пшенични хлебни изделия , Хранително-вкусова промишленост, брой:5, 2011, стр.:42-46, ISSN (print):1311-0179, Ref, PhD 2011
4 Йочева Л., И. Панайотова, Антонова-Николова С., Стартерни култури и тяхната роля в производството на сурово сушени колбаси. Част IІ. , Месо и месни продукти, брой:5, 2011, стр.:31-36, Ref, MSc 2011
5 Йочева Л., Панайотова И., Антонова-Николова С., Стартерни култури и тяхната роля в производството на сурово сушени колбаси. Част І. , Месо и месни продукти, брой:4, 2011, стр.:24-27, ISSN (print):0861-6655, MSc 2011
6 Dimov S., S. Stojanovski, R. Stojanova, N. Kirilov, S. Antonova-Nikolova, I. Ivanova, Molecular typing of Lactobacilli isolated from dry sausage “Lukanka”: comparison of whole cell protein (WCP) versus DNA-based methods. , Biotechnol.& Biotechnol. Equip., том:24, брой:2, 2010, стр.:598-601, Ref, Web of Science, PhD 2010
7 Данова С., Р. Георгиева, Антонова-Николова С., Сирена. Стартерни култури и вторична млечно кисела микрофлора. , Хран.-вкус. пром., брой:2, 2010, стр.:50-56, Ref 2010
8 Stoyanovski S., V. Chipeva, S. Dimov, S. Danova, I. Dimitrova, L. Yocheva, S. Antonova-Nikolova, I. Ivanova, Characterization of lactic acid bacteria from dried sausages, Biotechnology Biotechnological Equipment, vol:23, issue:2, 2009, pages:870-873, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, doi:10.1080/13102818.2009.10818560, Ref, Web of Science, IF (0.291 - 2009), Web of Science Quartile: Q4 (2009), SCOPUS, SJR (0.135 - 2009), SCOPUS Quartile: Q4 (2009), PhD, MSc 2009
9 Stoyanovski S., V. Chipeva, S. Dimov, S. Danova, I. Dimitrova, L..Yocheva, S. Antonova-Nikolova, I. Ivanova, Characterization of Lactic acid bacteria from dry sausages. , Biotechnol.& Biotechnol. Equip., том:23, брой:2, 2009, стр.:870-873, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, doi:10.1080/13102818.2009.10818560, Ref, Web of Science, SCOPUS Quartile: Q4 (2009), PhD 2009
10 Dobreva-Yosifova G., L. Yocheva, A. Mehmed, S. Danova, S. Antonova-Nikolova, In Vitro Characterization of Probiotic Properties of Lactic acid bacteria from Bulgarian Rye Sourdoughs , Biotechnology and Biotechnological Equipment, vol:23, issue:2, 2009, pages:801-805, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, doi:10.1080/13102818.2009.10818544, Ref, Web of Science, IF (0.291 - 2009), Web of Science Quartile: Q4 (2009), SCOPUS, SJR (0.135 - 2009), SCOPUS Quartile: Q4 (2009), PhD, MSc 2009
11 Petrova M., R. Georgieva, L. Dojchinovska, N. Kirilov, I. Iliev, S. Antonova, N. Hadjieva, I. Ivanova, S. Danova, Lactic Acid Bacteria against pathogenic microbes. , Trakia J. Sci., том:7, брой:2, 2009, Ref, PhD 2009
12 Yocheva L., G. Dobreva-Yosifova, I. Savova, S. Antonova-Nikolova, Microflora of rye sourdoughs from different geographical regions of Bulgaria, Еcologica, vol:XVI, issue:53, 2009, pages:9-14, ISSN (print):0354-3285, PhD 2009
13 Lyubomira Yocheva, Gergana Dobreva, Irena Savova, Stefka Antonova-Nikolova, Microflora of rye sourdoughs geographical regions of Bulgaria. , Ecologica, том:16, брой:53, 2009, стр.:9-14, Ref, PhD 2009
14 Dobreva-Yosifova, G., L. Yocheva, R. Georgieva, S. Danova, S. Antonova-Nikolova, Phenotypic characterization and molecular analysis of lactobacilli from Bulgarian rye sourdough, crop 2004 year, Scientific works of University of Food Technologies , vol:LVI, issue:1, 2009, pages:609-614, ISSN (print):1313-731X, Ref 2009
15 Антонова-Николова С., Йочева Л., Панайотова И., Микрофлора на сурово сушени колбаси и стартерните култури при тяхното производство, Хранително-вкусова промишленост, том:5, 2009, стр.:53-56, ISSN (print):1311-0179, Ref, MSc 2009
16 Антонова-Николова С., Л. Йочевa, И. Панайотова, Микрофлора на сурово сушени колбаси и стартерните култури при тяхното производство. , Хран.-вкус. пром., брой:5, 2009, стр.:53-56, Ref 2009
17 Serkedjieva J., Toshkova R., Antonova-Nikolova S., Stefanova T., Teodosieva A., Ivanova I.V., Effect of a plant polyphenol-rich extract on the lung protease activities of influenza-virus-infected mice, Antiviral Chemistry and Chemotherapy, брой:2, 2007, стр.:75-82, Ref 2007
18 Antonova-Nikolova S., V. Stefanova, L. Yocheva, Taxonomic study of Streptomyces strain 34-1. , Journal of Culture Collections, issue:5, 2007, pages:10-15, ISSN (print):1310-8360, MSc 2007
19 Antonova-Nikolova S., N. Tzekova, L. Yocheva, Taxonomy of Streptomyces sp. Strain 3B., J. Cult. Collect., issue:4, 2005, pages:36-42, ISSN (print):1310-8360, MSc 2005
20 Антонова-Николова С., Л. Йочева, Приложение на ферментациите в производството на храни. ІІІ. Ферментации с участието на микроорганизми от pод Bacillus , Хранително-вкусова промишленост, том:4, 2004, стр.:19-21, ISSN (print):1311-0179, Ref 2004
21 Todorov S., C. Ramos, Antonova S., M. Vaz-Velho, Characterization of malolactic bacteria in red wines., Electronic J. of Envir. Agric. and Food Chem., , том:23, брой:4, 2003, Ref 2003
22 Antonova-Nikolova S., Tzv. Kalcheva, R. Vassileva, L. Yocheva, Effect of storage conditions on technological properties of spontaneous chick–peas fermentation isolates, Biotechnology and Biotechnological Equipment , vol:17, issue:2, Suplement – General and Applied Microbiology, 2003, pages:129-135, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, Ref, Web of Science, IF (0.055 - 2003), Web of Science Quartile: Q4 (2003), SCOPUS, SJR (0.202 - 2003), SCOPUS Quartile: Q3 (2003) 2003
23 Yocheva L., S. Antonova-Nikolova, Effect of the exogenous added amino acids on the component composition of the actinomycin complex 695 , Biotechnology and Biotechnological Equipment, vol:17, issue:2, Supplement – General and Applied Microbiology, 2003, pages:136-143, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, Ref, Web of Science, IF (0.055 - 2003), SCOPUS, SJR (0.202 - 2003) 2003
24 Yocheva, L., I. Staneva, Antonova-Nikolova S., Effect of the exogenous added amino acids on the component composition of the actinomycin complex 695. , Biotechnol. and Biotechnol.Equip. , том:17, брой:2, 2003, стр.:136-143, Ref, Web of Science 2003
25 D. Petrova, P. Angelova, S. Antonova-Nikolova, Study of protease complex from Streptomyces sp. 3B strain, Biotechnology and biotechnological equipment, том:2, брой:17, 2003, стр.:57-64, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, doi:https://doi.org/10.1080/13102818. 2001.10819108., Ref, Web of Science, IF (0.055 - 2033), SCOPUS, SJR (0.202 - 2003) 2003
26 Антонова-Николова С., Р. Василева, Л. Йочева, Нахутова ферментация за производство на симити, Хранително-вкусова промишленост, том:7, 2003, стр.:11-13, ISSN (print):1311-0179, Ref 2003
27 Moncheva P., Tishkov S., Dimitrova N., Chipeva V., Antonova-Nikolova S., Bogatzevska N., Characterization of soil Actinomycetes from Antarctica., Journal of Culture Collections, том:3, 2002, стр.:3-13, Ref, MSc 2002
28 Antonova-Nikolova S., R. Vassileva, L. Yocheva, Dynamics of the development of chick-peas fermentation microflora, Comptes rendus de l'Academie bulgare des Sciences, vol:55, issue:8, 2002, pages:79-82, ISSN (print):1310-1331, ISSN (online):2367–5535 2002
29 Yocheva L., M. Najdenova, D. Doncheva, S. Antonova-Nikolova, Influence of the long-term preservation on some biological features of three streptomycetes strains, producers of antibiotic substances, Journal of Culture Collections , vol:3, 2002, pages:25-32, ISSN (print):1310-8360 2002
30 Yocheva L., M. Najdenova, D. Doncheva, Antonova-Nikolova S., Influence of the long-term preservation on some biological features of three streptomycetes strains, producers of antibiotic substances. , J. of Culture Collections, брой:3, 2002, стр.:25-32, Ref 2002
31 Gocheva Y., Moncheva P., Gocheva B., Danova S., Antonova-Nikolova S., Ivanova I., Characterization of Ca2+-binding protein isolated from Streptomycers hygroscopicus 155., Biotechnology and Biotechnological Equipment, том:15, брой:2, 2001, стр.:3942-0, ISBN:13102818, doi:10.1080/13102818.2001.10819128, Ref, Web of Science, IF (0.6 - 2001), SCOPUS, SJR (0.394 - 2018), PhD 2001
32 Antonova-Nikolova S., L. Jotcheva, Huong Kim N., I. Ivanova, Formation of protoplasts from strain Streptomyces albogriseolus 444 , Biotechnology and Biotechnological Equipment, vol:15, issue:1, 2001, pages:69-71, ISSN (print):1310-2818, doi:10.1080/13102818.2001.10819108, Ref, Web of Science, IF (0.06 - 2001), Web of Science Quartile: Q4 (2001), SCOPUS, SJR (0.138 - 2001), SCOPUS Quartile: Q4 (2001), PhD 2001
33 Yocheva L., S. Antonova-Nikolova, Influence of the amino acid DL-histidine on the biosynthesis of antibiotic 695, produced by strain Streptomyces galbus (F) subsp. achromogenes 695, Biotechnology and Biotechnological Equipment, vol:1, 2001, pages:72-76, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, doi:10.1080/13102818.2001.10819109, Ref, Web of Science, IF (0.06 - 2001), Web of Science Quartile: Q4 (2001), SCOPUS, SJR (0.138 - 2001), SCOPUS Quartile: Q4 (2001) 2001
34 Йочева Л.Д., Антонова-Николова С., Изменение состава актиномициного комплекса штамма Streptomyces galbus (F) subsp. Achromogenes 695, Антибиотики и химиотерапия, том:45, брой:4, 2000, стр.:10-13, Ref, Web of Science 2000
35 Yocheva L., S. Antonova-Nikolova, Natural polymorphism of strain Streptomyces galbus (F.) subsp. achromogenes 695, Journal of Culture Collections, issue:3, 1998, pages:25-32, ISSN (print):1310-8360 1998
36 Danova S.T., Moncheva P.A., Antonova S., Ivanova I.V., Calcium ions in the life cycle of streptomyces albogriseolus 444 , Antibiotiki i Khimioterapiya, том:42, брой:4, 1997, стр.:12-15, Ref, Web of Science 1997
37 Moncheva PA,, Danova ST, Antonova S., Ivanova I.V., Physiological role of extracellular proteases and calcium ions in the processes of differentiation and antibiotic production by Streptomyces albogriseolus 444., Antibiot. Khimioter, , том:42, брой:9, 1997, стр.:14-19, Ref, Web of Science 1997
38 Данова С., Мончева П., Антонова С., Иванова И., Йоны кальция в жизненом цикле Streptomyces albogriseolus 444., Антибиотики и химиотерапия , том:42, брой:4, 1997, стр.:12-15, Ref, IF, IF (0.333 - 1997) 1997
39 Мончева П., Данова С., Антонова С., Иванова И., Физиологическая роль внеклеточных протеаз и ионов кальция в процессах дифференциации и антибиотикообразования Streptomyces albogriseolus 444., Антибиотики и химиотерапия, том:42, брой:9, 1997, стр.:14-19, Ref, IF, IF (0.333 - 1997) 1997
40 Yocheva L.D., Dumanova E.E., Antonova-Nikolova S., Pool of free amino acids in mycelium and culture fluid of Streptomyces galbus (F) subsp. achromogenes 695, a strain producing actinomycin complex and its variants , Antibiotiki i khimioterapiia , том:41, брой:3, 1996, стр.:9-15, Ref, Web of Science 1996
41 Yocheva L., L. Kominkov, S. Antonova, Streptomyces galbus (F) subsp. achromogenes 695., Compt. rend. de l’Acad. bulgare des Sci., том:49, брой:11-12, 1996, стр.:77-80, PhD 1996
42 Йочева Л., Е. Думанова, С. Антонова, Пуль свободных аминокислот в мицелий и культуральной жидкости Streptomyces galbus (F) subsp. achromogenes 695, продуцент актиномициного комплекса и его вариантов , Антибиотики и химиотерапия, vol:41, issue:3, 1996, pages:9-15, ISSN (print):0235-2990, Ref, SCOPUS, SJR (0.101 - 1999), SCOPUS Quartile: Q4 (1996), PhD 1996
Статия в сборник (на конференция и др.)
1 Dobreva-Yosifova G., R. Georgieva, S. Antonova-Nikolova, S. Danova, Screening for proteolytic and amylolytic activity of lactic acid bacteria from Bulgarian sourdoughs , , The 1st Inter. Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, издателство:Tecirdag, Turkey , 2010, стр.:470-472, Ref, PhD 2010
2 Yocheva L., R. Vassileva, S. Antonova-Nikolova, Some Microbiological and Technological Aspects of ChickPea Fermentation, The 1st Inter. Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, Publisher:Tecirdag, Turkey, 2010, pages:659-661 2010
3 Ralitsa Georgieva, Rositsa Tropcheva, Petya Koleva, Dilyana Nikolova, Jordan Manassiev, Stefka Antonova-Nikolova, Gergana Dobreva-Yosifova, Yana Evstatieva, Vladislav Paskov, Svetla Danova, TRADITIONAL BULGARIAN CHESSES AND BENEFICIAL LACTIC ACID MICROFLORA, THE 1ST INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON “TRADITIONAL FOODS FROM ADRIATIC TO CAUCASUS” ,TEKIRDAG/TURKEY, 2010, стр.:320-322, ISBN:ISBN: 978-605-4265-02-2 2010
4 Dobreva-Yosifova G., L.,Yocheva, R.Georgieva, S. Danova, S. Antonova-Nikolova, Phenotypical characterization and molecular analysis of lactobacilli from Bulgarian rye sourdough, crop 2004 year. , 23-24 October, 609-614. , Food Science, Engineering and Technologies,, издателство:Plovdiv, 2009, стр.:609-614, Ref, PhD 2009
5 Gocheva, B., S. Antonova, M. Dalgalarrondo, I. IIvanova, S. Danova, Regulation of protease activity in Streptomyces albogriseolus. Oct.9-12,2002, vol. II , Proceedings Tenth Congress of the Bulgarian Microbiologists with International Participation. , , редактор/и: A.Galabov and H. Najdenski, издателство:Plovdiv, 2006, стр.:143-148, Ref 2006
6 Ivanova I., S. Antonova-Nikolova, S. Danova, Bioactive peptide isolated Bulgarian yogurt., Symposium of liverstook production whit international partipation, редактор/и:Struga, Macedonia, издателство:Jubilee yer book, 2002, стр.:315-319, Ref 2002
7 Ivanova I., S. Antonova-Nikolova, I. Iliev, Identification of whey proteins in traditional Bulgarian yogurt. , Book of the Fifteenth Forum for Applied Biotechnology, редактор/и:Gent, Belgium, издателство:Proceedings part II, 2001, стр.:585-588, Ref 2001
8 Yocheva L., L. Kominkov, S. Antonova, Enhanced actinomycin production by medium improvement, mutagenesis and protoplast regeneration of Streptomyces galbus (F) achromogenes 695 , Beijerinck Centennial Microbial Physiology and Gene Regulation: Emerging Principles and Applications, редактор/и:eds. W. A. Scheffers and J. P. van Dijken, 1995, стр.:223-224, PhD 1995
Учебник
1 Стефка Антонова-Николова, Любомира Йочева, Искра Иванова, Хранителна микробиология. Микробиология на пресните храни, ISBN:978-954-07-3916-8, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, , София 2015
2 Грудева В., П. Мончева, С. Наумова, Б. Гочева, Т. Недева, Антонова-Николова С., Ръководство по микробиология, “Св. Кл. Охридски”, София, Ref, Рецензирано 2011