Книга |
|
Антонова-Николова С., И. Иванова, Биология на стрептомицетите-продуценти на антибиотици, ”Св. Кл. Охридски”, София, Ref, Рецензирано
|
1999
|
Научен проект |
1
|
Стефка Антонова-Николова, Оптимизиране на протокол за ARDRA-анализ с цел вътревидово типизиране на естествени изолати на вид A. ferrooxidans. , Ръководител, СУ, Номер на договора:113/2013г.
|
2013
|
2
|
Стефка Антонова-Николова, Микробно разнообразие в българската пещера Магурата и опазване на уникалните скални рисунки, р-л доц. д-р Венета Грудева, срок: , Член, МОН, Номер на договора:БУ-2010
|
2010
|
3
|
Стефка Антонова-Николова, Проучване на технологичния потенциал на млечно кисели изолати от български кисели теста като стартерни култури за производството на ръжен хляб, Ръководител, СУ, Номер на договора:29/2010г
|
2010
|
4
|
Стефка Антонова-Николова, “Проучване на биоразнообразието и технологично значимите свойства на млечно киселата микрофлора на български ръжени кисели теста” , Ръководител, СУ, Номер на договора:156/2009г
|
2009
|
5
|
Стефка Антонова-Николова, Проучване на микрофлората на естествено ферментирани трайни месни продукти и изолиране на микрококи и млечно кисели бактерии от тях. , Ръководител, СУ, Номер на договора:120/2008г.
|
2008
|
6
|
Стефка Антонова-Николова, Проучване на пробиотичния потенциал на млечно кисели изолати от български кисели ръжени теста. , Ръководител, СУ, Номер на договора:128/2007г.
|
2007
|
7
|
Стефка Антонова-Николова, Study of antimicrobial and hypoallergenic products of lactic acid bacteria , Член, NATO SfP, Номер на договора:SEE-ERA NET 04215NG
|
2006
|
8
|
Стефка Антонова-Николова, Антимикробна активност на млечно кисели бактерии от кисели ръжени теста.Изолиране и охарактеризиране на биоактивни субстанции. , Ръководител, СУ, Номер на договора:47/2006г.
|
2006
|
9
|
Стефка Антонова-Николова, Joint Research Project “Biological activities of Bulgarian and Turkish medicinal plants” , Член,
|
2003
|
Научно ръководство |
1
|
Стефка Антонова-Николова, Проучвания върху микрофлората на български ръжени кисели теста. , СУ дисертация д-р:Гергана Стоянова Добрева
|
2011
|
2
|
Стефка Антонова-Николова, Искра Иванова, Проучвания върху микрофлората на традиционни месни продукти от Балканския регион, СУ дисертация д-р:Сашо Спасе Стояновски
|
2011
|
3
|
Стефка Антонова-Николова, Биологична характеристика на млечно кисели изолати от сурово пушени колбаси, дипломна работа:Звезделина Алексиева, фак. No 38667,
|
2010
|
4
|
Стефка Антонова-Николова, Характеристика на коагулазо-отрицателни микрококи, изолирани от сурово-сушени колбаси. , дипломна работа:Нина Данилова Иванова, фак. № 38677
|
2010
|
5
|
Стефка Антонова-Николова, Сравнително изследване на микрофлората на два типа Панагюрска луканка, произведена във фирма Тандем., дипломна работа:Ирена Панайотова Димитрова, фак. Nо 38539
|
2009
|
6
|
Стефка Антонова-Николова, Алкална фосфатаза от Streptomyces chromofuslus 34-1., СУ дипломна работа:Калина Господинова Тенева
|
2008
|
7
|
Стефка Антонова-Николова, Микрофлора на зърно и млпродукти в процеса на зърнопроизводството., СУ дипломна работа:Пламен Николаев Балашов, фак. Nо 31555
|
2007
|
8
|
Стефка Антонова-Николова, Микрофлора на кисели теста и характеристика на млечно кисели изолати от тях., СУ дипломна работа:Атидже Незим Мехмед. фак. Nо 38391
|
2007
|
9
|
Стефка Антонова-Николова, Микрофлора на спонтанна нахутова ферментация и идентифициране на аеробни микроорганизми, изолирани от активна нахутова мая. , дипломна работа:Гергана Стефанова Стойкова, фак. Nо 59-М.
|
2003
|
10
|
Стефка Антонова-Николова, Проучвания върху протеазния комплекс при различни стрептомицети., дипломна работа:Петя Стоянова Ангелова, фак. Nо 9265
|
2002
|
11
|
Стефка Антонова-Николова, Влияние на условията на съхраняване върху маслено кисели бактерии, изолирани при спонтанна нахутова ферментация., СУ дипломна работа:Цветомира Валентонова Калчева, фак. Nо 9133,
|
2000
|
12
|
Стефка Антонова-Николова, Сравняване на ензимите от антиоксидантната защитна система при два стрептомицетни щама., СУ дипломна работа:Елина Георгиева Георгиева, фак. Nо 9129
|
2000
|
13
|
Стефка Антонова-Николова, Влияние на калциевите йони и продуцирания от Streptomyces albogriseolus 444 антибиотик Пандавир върху морфолого-физиологичните характеристики на щама и неговия ниско продуктивен вариант. , СУ дипломна работа:Иван Кирилов Стоянов, фак. Nо 7857,
|
1996
|
Статия в научно списание |
1
|
S.Stoyanovski, Z.Gakovski, S. Antonova-Nikolova, N. Kirilov, I. Ivanova, T. Tenev, V. Hadjinesheva, API ZYM enzymatic profile of Lactic acid bacteria isolated from tradicional Bulgarian meat product “LUKANKA”., Bulgarian Journal of Agricultural Science,, том:19, брой:2, 2013, стр.:86-89, Ref
|
2013
|
2
|
Йочева Л., И. Панайотова, Антонова-Николова С.,
Стартерни култури и тяхната роля в производството на сурово сушени колбаси. Част ІІ.
, Месо и месни продукти, брой:5, 2011, стр.:31-36, ISSN (print):0861-6655, MSc
|
2011
|
3
|
Добрева-Йосифова Г., Л. Йочева, С. Данова, Антонова-Николова С., Киселите закваски в производството на ръжени и ръжено-пшенични хлебни изделия , Хранително-вкусова промишленост, брой:5, 2011, стр.:42-46, ISSN (print):1311-0179, Ref, PhD
|
2011
|
4
|
Йочева Л., И. Панайотова, Антонова-Николова С., Стартерни култури и тяхната роля в производството на сурово сушени колбаси. Част IІ. , Месо и месни продукти, брой:5, 2011, стр.:31-36, Ref, MSc
|
2011
|
5
|
Йочева Л., Панайотова И., Антонова-Николова С., Стартерни култури и тяхната роля в производството на сурово сушени колбаси. Част І. , Месо и месни продукти, брой:4, 2011, стр.:24-27, ISSN (print):0861-6655, MSc
|
2011
|
6
|
Dimov S., S. Stojanovski, R. Stojanova, N. Kirilov, S. Antonova-Nikolova, I. Ivanova, Molecular typing of Lactobacilli isolated from dry sausage “Lukanka”: comparison of whole cell protein (WCP) versus DNA-based methods. , Biotechnol.& Biotechnol. Equip., том:24, брой:2, 2010, стр.:598-601, Ref, Web of Science, PhD
|
2010
|
7
|
Данова С., Р. Георгиева, Антонова-Николова С., Сирена. Стартерни култури и вторична млечно кисела микрофлора. , Хран.-вкус. пром., брой:2, 2010, стр.:50-56, Ref
|
2010
|
8
|
Stoyanovski S., V. Chipeva, S. Dimov, S. Danova, I. Dimitrova, L. Yocheva, S. Antonova-Nikolova, I. Ivanova, Characterization of lactic acid bacteria from dried sausages, Biotechnology Biotechnological Equipment, vol:23, issue:2, 2009, pages:870-873, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, doi:10.1080/13102818.2009.10818560, Ref, Web of Science, IF (0.291 - 2009), Web of Science Quartile: Q4 (2009), SCOPUS, SJR (0.135 - 2009), SCOPUS Quartile: Q4 (2009), PhD, MSc
|
2009
|
9
|
Stoyanovski S., V. Chipeva, S. Dimov, S. Danova, I. Dimitrova, L..Yocheva, S. Antonova-Nikolova, I. Ivanova, Characterization of Lactic acid bacteria from dry sausages. , Biotechnol.& Biotechnol. Equip., том:23, брой:2, 2009, стр.:870-873, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, doi:10.1080/13102818.2009.10818560, Ref, Web of Science, SCOPUS Quartile: Q4 (2009), PhD
|
2009
|
10
|
Dobreva-Yosifova G., L. Yocheva, A. Mehmed, S. Danova, S. Antonova-Nikolova, In Vitro Characterization of Probiotic Properties of Lactic acid bacteria from Bulgarian Rye Sourdoughs , Biotechnology and Biotechnological Equipment, vol:23, issue:2, 2009, pages:801-805, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, doi:10.1080/13102818.2009.10818544, Ref, Web of Science, IF (0.291 - 2009), Web of Science Quartile: Q4 (2009), SCOPUS, SJR (0.135 - 2009), SCOPUS Quartile: Q4 (2009), PhD, MSc
|
2009
|
11
|
Petrova M., R. Georgieva, L. Dojchinovska, N. Kirilov, I. Iliev, S. Antonova, N. Hadjieva, I. Ivanova, S. Danova, Lactic Acid Bacteria against pathogenic microbes. , Trakia J. Sci., том:7, брой:2, 2009, Ref, PhD
|
2009
|
12
|
Yocheva L., G. Dobreva-Yosifova, I. Savova, S. Antonova-Nikolova, Microflora of rye sourdoughs from different geographical regions of Bulgaria, Еcologica, vol:XVI, issue:53, 2009, pages:9-14, ISSN (print):0354-3285, PhD
|
2009
|
13
|
Lyubomira Yocheva, Gergana Dobreva, Irena Savova, Stefka Antonova-Nikolova, Microflora of rye sourdoughs geographical regions of Bulgaria. , Ecologica, том:16, брой:53, 2009, стр.:9-14, Ref, PhD
|
2009
|
14
|
Dobreva-Yosifova, G., L. Yocheva, R. Georgieva, S. Danova, S. Antonova-Nikolova, Phenotypic characterization and molecular analysis of lactobacilli from Bulgarian rye sourdough, crop 2004 year, Scientific works of University of Food Technologies , vol:LVI, issue:1, 2009, pages:609-614, ISSN (print):1313-731X, Ref
|
2009
|
15
|
Антонова-Николова С., Йочева Л., Панайотова И., Микрофлора на сурово сушени колбаси и стартерните култури при тяхното производство, Хранително-вкусова промишленост, том:5, 2009, стр.:53-56, ISSN (print):1311-0179, Ref, MSc
|
2009
|
16
|
Антонова-Николова С., Л. Йочевa, И. Панайотова, Микрофлора на сурово сушени колбаси и стартерните култури при тяхното производство. , Хран.-вкус. пром., брой:5, 2009, стр.:53-56, Ref
|
2009
|
17
|
Serkedjieva J., Toshkova R., Antonova-Nikolova S., Stefanova T., Teodosieva A., Ivanova I.V., Effect of a plant polyphenol-rich extract on the lung protease activities of influenza-virus-infected mice, Antiviral Chemistry and Chemotherapy, брой:2, 2007, стр.:75-82, Ref
|
2007
|
18
|
Antonova-Nikolova S., V. Stefanova, L. Yocheva, Taxonomic study of Streptomyces strain 34-1. , Journal of Culture Collections, issue:5, 2007, pages:10-15, ISSN (print):1310-8360, MSc
|
2007
|
19
|
Antonova-Nikolova S., N. Tzekova, L. Yocheva, Taxonomy of Streptomyces sp. Strain 3B., J. Cult. Collect., issue:4, 2005, pages:36-42, ISSN (print):1310-8360, MSc
|
2005
|
20
|
Антонова-Николова С., Л. Йочева, Приложение на ферментациите в производството на храни. ІІІ. Ферментации с участието на микроорганизми от pод Bacillus , Хранително-вкусова промишленост, том:4, 2004, стр.:19-21, ISSN (print):1311-0179, Ref
|
2004
|
21
|
Todorov S., C. Ramos, Antonova S., M. Vaz-Velho, Characterization of malolactic bacteria in red wines., Electronic J. of Envir. Agric. and Food Chem., , том:23, брой:4, 2003, Ref
|
2003
|
22
|
Antonova-Nikolova S., Tzv. Kalcheva, R. Vassileva, L. Yocheva, Effect of storage conditions on technological properties of spontaneous chick–peas fermentation isolates, Biotechnology and Biotechnological Equipment , vol:17, issue:2, Suplement – General and Applied Microbiology, 2003, pages:129-135, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, Ref, Web of Science, IF (0.055 - 2003), Web of Science Quartile: Q4 (2003), SCOPUS, SJR (0.202 - 2003), SCOPUS Quartile: Q3 (2003)
|
2003
|
23
|
Yocheva L., S. Antonova-Nikolova, Effect of the exogenous added amino acids on the component composition of the actinomycin complex 695 , Biotechnology and Biotechnological Equipment, vol:17, issue:2, Supplement – General and Applied Microbiology, 2003, pages:136-143, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, Ref, Web of Science, IF (0.055 - 2003), SCOPUS, SJR (0.202 - 2003)
|
2003
|
24
|
Yocheva, L., I. Staneva, Antonova-Nikolova S., Effect of the exogenous added amino acids on the component composition of the actinomycin complex 695. , Biotechnol. and Biotechnol.Equip. , том:17, брой:2, 2003, стр.:136-143, Ref, Web of Science
|
2003
|
25
|
D. Petrova, P. Angelova, S. Antonova-Nikolova, Study of protease complex from Streptomyces sp. 3B strain, Biotechnology and biotechnological equipment, том:2, брой:17, 2003, стр.:57-64, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, doi:https://doi.org/10.1080/13102818. 2001.10819108., Ref, Web of Science, IF (0.055 - 2033), SCOPUS, SJR (0.202 - 2003)
|
2003
|
26
|
Антонова-Николова С., Р. Василева, Л. Йочева, Нахутова ферментация за производство на симити, Хранително-вкусова промишленост, том:7, 2003, стр.:11-13, ISSN (print):1311-0179, Ref
|
2003
|
27
|
Moncheva P., Tishkov S., Dimitrova N., Chipeva V., Antonova-Nikolova S., Bogatzevska N., Characterization of soil Actinomycetes from Antarctica., Journal of Culture Collections, том:3, 2002, стр.:3-13, Ref, MSc
|
2002
|
28
|
Antonova-Nikolova S., R. Vassileva, L. Yocheva, Dynamics of the development of chick-peas fermentation microflora, Comptes rendus de l'Academie bulgare des Sciences, vol:55, issue:8, 2002, pages:79-82, ISSN (print):1310-1331, ISSN (online):2367–5535
|
2002
|
29
|
Yocheva L., M. Najdenova, D. Doncheva, S. Antonova-Nikolova, Influence of the long-term preservation on some biological features of three streptomycetes strains, producers of antibiotic substances, Journal of Culture Collections , vol:3, 2002, pages:25-32, ISSN (print):1310-8360
|
2002
|
30
|
Yocheva L., M. Najdenova, D. Doncheva, Antonova-Nikolova S., Influence of the long-term preservation on some biological features of three streptomycetes strains, producers of antibiotic substances. , J. of Culture Collections, брой:3, 2002, стр.:25-32, Ref
|
2002
|
31
|
Gocheva Y., Moncheva P., Gocheva B., Danova S., Antonova-Nikolova S., Ivanova I., Characterization of Ca2+-binding protein isolated from Streptomycers hygroscopicus 155., Biotechnology and Biotechnological Equipment, том:15, брой:2, 2001, стр.:3942-0, ISBN:13102818, doi:10.1080/13102818.2001.10819128, Ref, Web of Science, IF (0.6 - 2001), SCOPUS, SJR (0.394 - 2018), PhD
|
2001
|
32
|
Antonova-Nikolova S., L. Jotcheva, Huong Kim N., I. Ivanova, Formation of protoplasts from strain Streptomyces albogriseolus 444 , Biotechnology and Biotechnological Equipment, vol:15, issue:1, 2001, pages:69-71, ISSN (print):1310-2818, doi:10.1080/13102818.2001.10819108, Ref, Web of Science, IF (0.06 - 2001), Web of Science Quartile: Q4 (2001), SCOPUS, SJR (0.138 - 2001), SCOPUS Quartile: Q4 (2001), PhD
|
2001
|
33
|
Yocheva L., S. Antonova-Nikolova, Influence of the amino acid DL-histidine on the biosynthesis of antibiotic 695, produced by strain Streptomyces galbus (F) subsp. achromogenes 695, Biotechnology and Biotechnological Equipment, vol:1, 2001, pages:72-76, ISSN (print):1310-2818, ISSN (online):1314-3530, doi:10.1080/13102818.2001.10819109, Ref, Web of Science, IF (0.06 - 2001), Web of Science Quartile: Q4 (2001), SCOPUS, SJR (0.138 - 2001), SCOPUS Quartile: Q4 (2001)
|
2001
|
34
|
Йочева Л.Д., Антонова-Николова С., Изменение состава актиномициного комплекса штамма Streptomyces galbus (F) subsp. Achromogenes 695, Антибиотики и химиотерапия, том:45, брой:4, 2000, стр.:10-13, Ref, Web of Science
|
2000
|
35
|
Yocheva L., S. Antonova-Nikolova, Natural polymorphism of strain Streptomyces galbus (F.) subsp. achromogenes 695, Journal of Culture Collections, issue:3, 1998, pages:25-32, ISSN (print):1310-8360
|
1998
|
36
|
Danova S.T., Moncheva P.A., Antonova S., Ivanova I.V., Calcium ions in the life cycle of streptomyces albogriseolus 444
, Antibiotiki i Khimioterapiya, том:42, брой:4, 1997, стр.:12-15, Ref, Web of Science
|
1997
|
37
|
Moncheva PA,, Danova ST, Antonova S., Ivanova I.V., Physiological role of extracellular proteases and calcium ions in the processes of differentiation and antibiotic production by Streptomyces albogriseolus 444., Antibiot. Khimioter, , том:42, брой:9, 1997, стр.:14-19, Ref, Web of Science
|
1997
|
38
|
Данова С., Мончева П., Антонова С., Иванова И., Йоны кальция в жизненом цикле Streptomyces albogriseolus 444., Антибиотики и химиотерапия , том:42, брой:4, 1997, стр.:12-15, Ref, IF, IF (0.333 - 1997)
|
1997
|
39
|
Мончева П., Данова С., Антонова С., Иванова И., Физиологическая роль внеклеточных протеаз и ионов кальция в процессах дифференциации и антибиотикообразования Streptomyces albogriseolus 444., Антибиотики и химиотерапия, том:42, брой:9, 1997, стр.:14-19, Ref, IF, IF (0.333 - 1997)
|
1997
|
40
|
Yocheva L.D., Dumanova E.E., Antonova-Nikolova S., Pool of free amino acids in mycelium and culture fluid of Streptomyces galbus (F) subsp. achromogenes 695, a strain producing actinomycin complex and its variants
, Antibiotiki i khimioterapiia , том:41, брой:3, 1996, стр.:9-15, Ref, Web of Science
|
1996
|
41
|
Yocheva L., L. Kominkov, S. Antonova, Streptomyces galbus (F) subsp. achromogenes 695., Compt. rend. de l’Acad. bulgare des Sci., том:49, брой:11-12, 1996, стр.:77-80, PhD
|
1996
|
42
|
Йочева Л., Е. Думанова, С. Антонова, Пуль свободных аминокислот в мицелий и культуральной жидкости Streptomyces galbus (F) subsp. achromogenes 695, продуцент актиномициного комплекса и его вариантов , Антибиотики и химиотерапия, vol:41, issue:3, 1996, pages:9-15, ISSN (print):0235-2990, Ref, SCOPUS, SJR (0.101 - 1999), SCOPUS Quartile: Q4 (1996), PhD
|
1996
|
Статия в сборник (на конференция и др.) |
1
|
Dobreva-Yosifova G., R. Georgieva, S. Antonova-Nikolova, S. Danova, Screening for proteolytic and amylolytic activity of lactic acid bacteria from Bulgarian sourdoughs , , The 1st Inter. Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, издателство:Tecirdag, Turkey , 2010, стр.:470-472, Ref, PhD
|
2010
|
2
|
Yocheva L., R. Vassileva, S. Antonova-Nikolova, Some Microbiological and Technological Aspects of ChickPea Fermentation, The 1st Inter. Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, Publisher:Tecirdag, Turkey, 2010, pages:659-661
|
2010
|
3
|
Ralitsa Georgieva, Rositsa Tropcheva, Petya Koleva, Dilyana Nikolova, Jordan Manassiev, Stefka Antonova-Nikolova, Gergana Dobreva-Yosifova, Yana Evstatieva, Vladislav Paskov, Svetla Danova, TRADITIONAL BULGARIAN CHESSES AND BENEFICIAL LACTIC ACID MICROFLORA, THE 1ST INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON “TRADITIONAL FOODS FROM ADRIATIC TO CAUCASUS” ,TEKIRDAG/TURKEY, 2010, стр.:320-322, ISBN:ISBN: 978-605-4265-02-2
|
2010
|
4
|
Dobreva-Yosifova G., L.,Yocheva, R.Georgieva, S. Danova, S. Antonova-Nikolova, Phenotypical characterization and molecular analysis of lactobacilli from Bulgarian rye sourdough, crop 2004 year. , 23-24 October, 609-614. , Food Science, Engineering and Technologies,, издателство:Plovdiv, 2009, стр.:609-614, Ref, PhD
|
2009
|
5
|
Gocheva, B., S. Antonova, M. Dalgalarrondo, I. IIvanova, S. Danova, Regulation of protease activity in Streptomyces albogriseolus. Oct.9-12,2002, vol. II , Proceedings Tenth Congress of the Bulgarian Microbiologists with International Participation. , , редактор/и: A.Galabov and H. Najdenski, издателство:Plovdiv, 2006, стр.:143-148, Ref
|
2006
|
6
|
Ivanova I., S. Antonova-Nikolova, S. Danova, Bioactive peptide isolated Bulgarian yogurt., Symposium of liverstook production whit international partipation, редактор/и:Struga, Macedonia, издателство:Jubilee yer book, 2002, стр.:315-319, Ref
|
2002
|
7
|
Ivanova I., S. Antonova-Nikolova, I. Iliev, Identification of whey proteins in traditional Bulgarian yogurt. , Book of the Fifteenth Forum for Applied Biotechnology, редактор/и:Gent, Belgium, издателство:Proceedings part II, 2001, стр.:585-588, Ref
|
2001
|
8
|
Yocheva L., L. Kominkov, S. Antonova, Enhanced actinomycin production by medium improvement, mutagenesis and protoplast regeneration of Streptomyces galbus (F) achromogenes 695 , Beijerinck Centennial Microbial Physiology and Gene Regulation: Emerging Principles and Applications, редактор/и:eds. W. A. Scheffers and J. P. van Dijken, 1995, стр.:223-224, PhD
|
1995
|
Учебник |
1
|
Стефка Антонова-Николова, Любомира Йочева, Искра Иванова, Хранителна микробиология. Микробиология на пресните храни, ISBN:978-954-07-3916-8, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, , София
|
2015
|
2
|
Грудева В., П. Мончева, С. Наумова, Б. Гочева, Т. Недева, Антонова-Николова С., Ръководство по микробиология, “Св. Кл. Охридски”, София, Ref, Рецензирано
|
2011
|
|